NDU HEADQUARTER, TIANJIN

 

HEBEI, CHINA

pillemataspace01

EXHIBITION PROJECT FOR PILL'E' MATTA MUSEUM

 

CONSULTAN OFFICE FOR THE ENVIRONMENTAL STRATEGIES AND DESIGN

 

QUARTUCCIU (CA), ITALY

PALADOZZA BASKET MUSEUM

 

BOLOGNA (BO), ITALY

Innovative schools can be useful to create a new generation of thinking and making. A school that play the role of home of life long learning, for whole community

LA NUOVA PIAZZA DI RETEGNO

FOMBIO (LO), ITALY

vista2

LA NUOVA PIAZZA DI RETEGNO

FOMBIO (LO), ITALY

image-794
image-794
cpalogo
image-989

facebook
instagram
linkedin
youtube
pinterest

 claudia.pescosolido.architecture@gmail.com

nome (1)

Copyright. All Rights Reserved

Claudia Pescosolido Architecture 2022

RESIDENZE LIDO
HOUSING AND PUBLIC SPACES IN VALDAGNO
VALDAGNO (VI), ITALY | 2020
Urban Refurbishment and Housing
 
 

 

TEAM: Claudia Pescosolido | Lorenzo Grussu | Alessandro Scardino | Valentina Carlini | Eugenio Labanti

 

 

 

AREA: 6.000 sqm
LEVELS: 5

DESCRIPTION
The project for the redevelopment of the former Lido area starts from the careful analysis of the urban fabric of the city, focusing on landscape views and key elements on which the city has oriented its growth. The urban analysis conducted for the redevelopment project of the former Lido area was not limited to the sensitivity arising from the image of the landscape Valdagnese, but technically analyzed the different tools of urban planning in force on a city scale, provincial and regional. Within the technical report of the Plan of Interventions, which completes the urban redevelopment begun with the PATI of Schio-Valdagno, it emerges that the area of the former outdoor pool is identified which degraded area is to be redeveloped". 
On the basis of the specialist studies available to us, the team proposes an integrated strategy of development of the area, capable not only of responding in a technical and concrete manner to the need of residential type of the customer, but able to give back to the citizens a piece of city long inaccessible.  
In a suggestive way, the design concept starts from the urban axis of Via Carducci, which runs parallel to the river and at the intersection with Viale Colombo frees space, currently occupied by a narrow wall splint in which once stood the changing rooms of the pool and some small apartments to define the edge of the new Piazza dell'Armonia, finally allowing urban permeability between this area and the river. The square in fact will redesign the pedestrian edge of the section of Via Volta, also giving a new urban view of the neighboring buildings. 
The volume of the building at the head, which was once home to small businesses and apartments will be recovered, as a link between the social city, the historic front now recognized by the inhabitants and the contemporary city, characterized by the new public space waterproof in the green and, inside, Residential volumes will be integrated. 
 
 
20200122mstelcpmasterplangeneralbedroomlivingext22
sezioneeprospetto-model
image-117
Create Website with flazio.com | Free and Easy Website Builder