NDU HEADQUARTER, TIANJIN

 

HEBEI, CHINA

pillemataspace01

EXHIBITION PROJECT FOR PILL'E' MATTA MUSEUM

 

CONSULTAN OFFICE FOR THE ENVIRONMENTAL STRATEGIES AND DESIGN

 

QUARTUCCIU (CA), ITALY

PALADOZZA BASKET MUSEUM

 

BOLOGNA (BO), ITALY

Innovative schools can be useful to create a new generation of thinking and making. A school that play the role of home of life long learning, for whole community

LA NUOVA PIAZZA DI RETEGNO

FOMBIO (LO), ITALY

vista2

LA NUOVA PIAZZA DI RETEGNO

FOMBIO (LO), ITALY

image-794
image-794
cpalogo
image-989

facebook
instagram
linkedin
youtube
pinterest

 claudia.pescosolido.architecture@gmail.com

nome (1)

Copyright. All Rights Reserved

Claudia Pescosolido Architecture 2022

KINDERGARTEN, PRIMARY AND MIDDLE SCHOOL 
PALERMO (PA), ITALY | 2017
Kindergarten, Primary and Middle School

 

TEAM: Claudio Zanirato, Claudia Pescosolido, Alberto Stazio

 

 

 

 

AREA: 14.000 sqm

BUILDING AREA: 7.000 sqm

LEVELS: 2
DESCRIPTION

The design was conceived as an urban and landscape fragment, with all its complexity and articulation: two meeting places, introduction to the Civic Center, green areas always accessible to other more regulated. To the external squares corresponds an articulated internal path, around which, inside and outside, articulates the "life" and therefore thought as an urban palimpsest, to carry out lessons, reunions and manifestations, not only scholastic. 
- on Viale delle Scuole there is a public garden and two small squares that lead to as many entrances school (didactic/auditorium and offices/gym);
- the built-up parts are divided into two floors and at least 5 segments  (with separate inputs and covers unit with inclined pitch) that weld continuously to form the Civic Center (all the ground floor);
- the public use of gardens and squares on land sum the practicability of the terraces on the floor of cover (with external access staircase) with "botanical" walking path;
- integrating the full and empty parts of the building parts built with outdoor areas, especially green. The volume of the gym is arranged to the south, on Avenue II June, so as to act as an acoustic shield in the comparison of road traffic noise: from entrance garden is possible to border the building and pedestrian access to the equipped areas at the rear, can also be reached by vehicles from Via Togliatti (for services and rescue).

01masterplan3filtroor
schemi
planivolumetrico1100020171211definitiva
00elementarifiltrook
sezionibioclimatiche2
Create Website with flazio.com | Free and Easy Website Builder